Torna la ‘Fira de la Biodiversitat conreada del País Valencià’. La segona edició de la fira, que neix amb l’objecte de vertebrar tots els esforços per a la conservació de les varietats locals conreades, se celebrarà del 17 al 19 d’octubre a Agullent, València.
Pep Roselló, representant de l’associació Llavors d’Ací, comenta que“La pretensió d’aquesta fira és donar a conèixer la nostra cultura agrària, la qual forma part del nostre patrimoni i tradició acumulada i ens fonamenta com a poble”, i explica: “Cada tradició agrària va lligada a un model de territori. La voluntat d’aquesta fira és contribuir a conservar el material genètic propi, és a dir les llavors, però no per a reviure el passat, sinó per a plantejar estratègies de cara al futur”.
L’esdeveniment comptarà amb ponències com la xerrada inaugural sobre ‘La Qualitat en l’Alimentació i la Importància de les Varietats Locals’, impartida per María Dolores Raigón i Manuel Figueroa o la conferència ‘Drets perduts, varietats locals i sobirania alimentària’, a càrrec de Henk Hobbelink de l’organització internacional GRAIN, que va rebre el premi Nobel Alternatiu “pel seu treball a tot el món per protegir la vida i els drets de les comunitats agrícoles”.
En aquest sentit des de CERAI, altra de les organitzacions implicades, s’ha explicat que la pretensió de la fira no és només posar en valor les llavors autòctones sinó fer patent que “des de la sostenibilitat i la conservació de la biodiversitat es poden posar en funcionament noves estratègies econòmiques, com per exemple els mercats de proximitats, que permitisquen a les comunitats viure del camp”.
Des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Agullent s’ha mostrat la satisfacció per acollir la segona edició d’aquesta fira. “Estem molt contents de ser la seu d’aquesta segona edició de la fira i de tindre l’oportunitat en Agullent de comptar amb les nombroses activitats que hi ha programades per a tot el cap de setmana, doncs no només hi haurà un mercat agroecològic, sinó també xerrades, projeccions, animacions infantils, tallers i un fum d’activitats en el marc de la divulgació de la nostra cultura agrària”. La pretensió de la fira és que cada any es celebre en una comarca diferent.
ORGANITZEN: CERAI, Llavors d’ací, CEVA, Arrel, Banc de Llavors de la Vall d’Albaida, Plataforma per la Sobirania Alimentaria del País Valencià, SEAE y Periferies.
COL·LABOREN: COAG-CV, La Unió de Llauradors i Ramaders, Asociación Albar, La Codolla, Slow food, Granja la Peira, Coop V. La Casella, Sembra en Saó, Ajuntament d’Agullent y Generalitat Valenciana.
FACEBOOOK
A més, no oblides seguir la pàgina de Facebook de la fira si no vols perdre’t les novetats.
Accede a la página de Facebook de la Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià